ΤΥΠΟΙ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Τα νοσήματα του περιοδοντίου όπως φαίνεται και από τον όρο (περί + δόντι) είναι φλεγμονές μικροβιακής αιτιολογίας που επηρεάζουν ό,τι υπάρχει περιφερικά του δοντιού δηλ. τα ούλα και το οστό που στηρίζει το δόντι. Κοινός αιτιολογικός παράγοντας αποτελούν τα μικρόβια του στόματος, τα οποία έχουν την τάση να προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές που το βούρτσισμα δεν είναι επαρκές, τα μικρόβια αποκτούν καταστρεπτική δράση για τα ούλα και το οστό. Οι πιο συχνοί τύποι νοσημάτων είναι:
  • oulitida
  • oulitida

Α. Ουλίτιδα

Είναι φλεγμονή μόνο των ούλων και όχι του οστού. Συνοδεύεται από αιμορραγία, οίδημα και ερυθρότητα των ούλων. Το δόντι δεν κινδυνεύει να χαθεί, αλλά εάν η νόσος δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε Περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών.
Θεραπεία ουλίτιδας
Η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται σε αφαίρεση της πέτρας από την επιφάνεια των δοντιών (αποτρύγωση) και οδηγίες στοματικής υγιεινής. Η νόσος είναι πλήρως αντιστρεπτή.

Β. Περιοδοντίτιδα

Η Περιοδοντίτιδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη αιτία απώλειας δοντιών. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από ήπιας μορφής Περιοδοντίτιδα, ενώ ένα 10-15% πάσχει από Περιοδοντίτιδα βαριάς μορφής, η οποία οδηγεί τελικά σε απώλεια οστού και δοντιών. Αποτελεί την εξέλιξη της μη θεραπευμένης ουλίτιδας και προσβάλει το οστό που στηρίζει το δόντι. Τα ούλα αρχίζουν να αποκολλώνται από το δόντι, δημιουργώντας περιοχές που ονομάζονται θύλακοι και το δόντι σταδιακά κουνιέται και τελικά χάνεται. Διακρίνουμε 2 τύπους: την επιθετική και τη χρόνια Περιοδοντίτιδα. Η χρόνια Περιοδοντίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, αλλά μπορεί να τη δούμε και σε μικρότερες ηλικίες. Χαρακτηρίζεται από αργή καταστροφή του στηρικτικού οστού, σε αντίθεση με την επιθετική μορφή στην οποία ο ρυθμός καταστροφής είναι μεγαλύτερος.
  • periodontitida
  • periodontitida
Θεραπεία Περιοδοντίτιδας
Η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας συμβάλλει στον έλεγχο της καταστροφής του οστού. Ξεκινάει πάντοτε από την πιο συντηρητική μέθοδο (μη χειρουργική θεραπεία) και προχωράει σε πιο επεμβατικές μεθόδους (χειρουργική θεραπεία), αναλόγως της βαρύτητας της νόσου. Στη συντηρητική φάση της θεραπείας γίνεται αφαίρεση πέτρας και μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια της ρίζας (ριζική απόξεση), με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας και συσκευών υπερήχων. Στις περισσότερες περιοχές των δοντιών το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι θετικό και οι ασθενείς δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία. Σε εκείνες τις περιοχές όπου η νόσος δεν έχει υποχωρήσει με τη συντηρητική φάση, προχωρούμε στη χειρουργική φάση.

Γ. Ελκονεκρωτική ουλίτιδα

Τύπος ουλίτιδας που εκτός από τα συμπτώματα της απλής ουλίτιδας χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ούλων ανάμεσα στα δόντια και έντονο πόνο. Ενοχοποιούνται το κάπνισμα και το stress.
Θεραπεία ελκονεκρωτικής ουλίτιδας
Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αφαίρεση μικροβιακών εναποθέσεων και τρυγίας (πέτρας) από τις επιφάνειες των δοντιών με τη χρήση υπερήχων, και στη χρήση αντιμικροβιακών στοματικών διαλυμάτων. Σχεδόν, πάντα, επιβάλλεται και η συμπληρωματική λήψη αντιβιοτικής θεραπείας, για την πλήρη εξάλειψη της νόσου και την ανακούφιση του ασθενούς.

Δ. Περιεμφυτευματίτιδα

Η Περιεμφυτευματίτιδα, όπως και η Περιοδοντίτιδα, είναι φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το οστό που βρίσκεται γύρω από το εμφύτευμα. Προκαλείται από τη συσσώρευση μικροβίων πάνω στο εμφύτευμα, γεγονός που οδηγεί στην σταδιακή αποκόλληση των ούλων και την εμφάνιση θυλάκων. Ασθενείς με ιστορικό Περιοδοντίτιδας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από Περιεμφυτευματίτιδα. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο στόμα του ασθενή.
Θεραπεία Περιεμφυτευματίτιδας
Η θεραπεία της Περιεμφυτευματίτιδας είναι παρόμοια με τη θεραπεία της Περιοδοντίτιδας. Ξεκινάει με τη συντηρητική (μη-χειρουργική) αντιμετώπιση και προχωράει σε πιο επεμβατικές μεθόδους, που στόχο έχουν να σταματήσουν τη συνεχή καταστροφή του οστού. Συνήθως στην Περιεμφυτευματίτιδα περισσότερο αποτελεσματικές είναι οι χειρουργικές μέθοδοι, οι οποίες με τη βοήθεια μοσχευμάτων έχουν στόχο την ανάπλαση του χαμένου οστού γύρω από το εμφύτευμα.
Διατήρηση θεραπευτικού αποτελέσματος
Η Ουλίτιδα, η Περιοδοντίτιδα και η Περιεμφυτευματίτιδα είναι νοσήματα που μπορούν να υποτροπιάσουν εύκολα μετά τη θεραπεία, ιδιαίτερα όταν η στοματική υγιεινή είναι ελλιπής. Η υποτροπή αυτή δεν γίνεται πάντα αντιληπτή από τον ασθενή για να ζητήσει βοήθεια. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται σε όλους τους ασθενείς η επίσκεψη για ένα περιοδοντολογικό έλεγχο (recall) κάθε 4 - 6 μήνες μετά το πέρας της θεραπείας τους, για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και τη διατήρηση, έτσι, της υγείας των ούλων.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ

Όταν μιλάμε για πλαστική του περιοδοντίου εννοούμε όλες εκείνες τις επεμβάσεις στους ιστούς γύρω από τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο βλεννογόνο, που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της αισθητικής και λειτουργικότητας του δοντιού.
Ουλικό χαμόγελο
Η εμφάνιση μεγαλύτερης ζώνης ούλων από το φυσιολογικό κατά το χαμόγελο ονομάζεται ουλικό χαμόγελο και πολλές φορές δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει ψυχολογικά τον ασθενή. Ο Περιοδοντολόγος μπορεί, με σχετικά απλή και ανώδυνη επέμβαση, να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και να ξαναδώσει στον ασθενή την αισθητική που θα τον κάνει να νιώθει άνετα.
Κάλυψη απογυμνωμένων ριζών
Η υποχώρηση των ούλων και η εμφάνιση μέρους της ρίζας του δοντιού αποτελεί όχι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά πολλές φορές και λειτουργικό, με την έννοια ότι οι αποκεκαλυμμένες περιοχές παρουσιάζουν πόνο στην επαφή με το κρύο. Συνήθως οφείλεται στη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας ή βουρτσίσματος με υπέρμετρη δύναμη. Η κάλυψη της ρίζας γίνεται με τη χρήση ουλικών μοσχευμάτων από το στόμα του ασθενή.
Επιμήκυνση μύλης
Επέμβαση που έχει στόχο την αύξηση του ύψους της μύλης του δοντιού είτε για αισθητικούς λόγους (βλέπε ουλικό χαμόγελο), είτε για λόγους αποκατάστασης του δοντιού. Θεωρείται απαραίτητη επέμβαση όταν π.χ. η τερηδόνα σε ένα δόντι έχει επεκταθεί κάτω από τα ούλα και ο οδοντίατρος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη συνολική αφαίρεσή της ή όταν η μύλη του δοντιού είναι κοντή και η συγκράτηση μιας θήκης είναι αδύνατη.
Χαλινεκτομή
Η αφαίρεση του χαλινού των ούλων ενδείκνυται σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο χαλινός, εξαιτίας του μεγέθους του, δημιουργεί πρόβλημα στη στοματική υγιεινή της περιοχής ή παρεμβαίνει στην ολοκλήρωση μιας ορθοδοντικής θεραπείας, ειδικότερα στο κλείσιμο διαστήματος των κεντρικών άνω τομέων.
Ουλεκτομή
Χειρουργική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου έχουμε διογκωμένα ούλα (υπερπλασία των ούλων) λόγω φλεγμονής ή λήψης φαρμάκων (αντιϋπερτασικά κ.λπ.).
Επισκεφθείτε τον Περιοδοντολόγο Νικόλαο Δελένδα,
για εξειδικευμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.