Τι είναι Περιοδοντολογία και Περιοδοντολόγος;
Η τεράστια εξέλιξη της Οδοντιατρικής τόσο στον τομέα της έρευνας, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας οδήγησε στην εμφάνιση εξειδικεύσεων στο χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια, όπως είναι ο Παιδοδοντίατρος, ο Ενδοδοντιστής, ο Ορθοδοντικός και ο Προσθετολόγος. Μια από αυτές αποτελεί και η εξειδίκευση της Περιοδοντολογίας, τομέας που ασχολείται με τις ασθένειες των ούλων -βασικότερες εκ των οποίων αποτελούν η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα- όπως και με τη χειρουργική των οδοντικών εμφυτευμάτων.
Πως γίνεται η διάγνωση της Περιοδοντίτιδας;
Η διάγνωση της Περιοδοντίτιδας γίνεται κλινικά με απλή εξέταση από τον Περιοδοντολόγο στο ιατρείο, με τη χρήση ενός συγκεκριμένου εργαλείου που ονομάζεται περιοδοντική μύλη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο Περιοδοντολόγος θα εξετάσει όλες τις επιφάνειες των δοντιών στο στόμα, προκειμένου να ανακαλύψει τη νόσο.
Μπορώ να καταλάβω αν έχω Περιοδοντίτιδα χωρίς να επισκεφθώ έναν Περιοδοντολόγο;
Η Περιοδοντίτιδα είναι συνήθως δύσκολη να διαγνωσθεί από τον ίδιο τον ασθενή, ειδικά στα πρώτα στάδια εξέλιξης της νόσου. Είναι μια ύπουλη νόσος, όπου ο ασθενής χάνει οστό γύρω από τα δόντια του χωρίς εμφανή συμπτώματα. Γι’ αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η επίσκεψη στον Περιοδοντολόγο, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ασθενή, από την ηλικία των 20 ετών και πάνω, για να γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά αν πάσχει από Περιοδοντίτιδα.
Αν δεν θεραπευτεί η Περιοδοντίτιδα, ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Η Περιοδοντίτιδα καταστρέφει το οστό που στηρίζει τα δόντια μας. Συνεπώς, χωρίς θεραπεία θα χαθεί σταδιακά το οστό αυτό, τα δόντια θα αρχίσουν να κουνιούνται και τελικά θα χαθούν. Με την έγκαιρη θεραπεία, όμως, υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη αυτή και να παραμείνουν τα δόντια στο στόμα.
Είμαι καπνιστής. Έχω μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω Περιοδοντίτιδα;
Το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Περιοδοντίτιδας. Ένας καπνιστής έχει από 3 ως 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει Περιοδοντίτιδα από έναν μη καπνιστή! Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι η θεραπεία της Περιοδοντίτιδας στους καπνιστές δεν είναι τόσο αποτελεσματική, όσο στους μη καπνιστές.
Ετοιμάζομαι να κάνω παιδί. Είναι σημαντικό να επισκεφτώ Περιοδοντολόγο;
Η επίσκεψη στο Περιοδοντολόγο θεωρείται επιβεβλημένη πριν την εγκυμοσύνη, διότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των μεταβολών στις ορμόνες τους, παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα από ό,τι οι μη έγκυες. Επιπλέον, στις έγκυες γυναίκες με Περιοδοντίτιδα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, πρόωρης γέννησης ή γέννησης λιποβαρών νεογνών, που προκαλείται από τη μεταφορά παθογόνων μικροβίων από το στόμα στον πλακούντα.
Άκουσα ότι η Περιοδοντίτιδα έχει σχέση με τις νόσους της καρδιάς.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που συσχετίζουν την Περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα παθογόνα μικρόβια της περιοδοντίτιδας μέσω του αίματος μπορούν να φθάσουν στην καρδιά και να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες.
Έχω Περιοδοντίτιδα. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσω του φιλιου ή κοινής χρήσης ποτηριού;
Τα μικρόβια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα υπάρχουν στη στοματική μας κοιλότητα σαν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. Μεταφορά μικροβίων μεταξύ ανθρώπων μπορεί να συμβεί, όμως, για την εκδήλωση της νόσου απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις.
Πρόκειται να ξεκινήσω οδοντιατρικές εργασίες στο στόμα μου, όπως σφραγίσματα, θήκες και διαγνώστηκα με Περιοδοντίτιδα. Από πού πρέπει να αρχίσω;
Η Περιοδοντική θεραπεία αποτελεί το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων. Μόνο εάν δεν υπάρχει αιμορραγία και έχει θεραπευθεί η Περιοδοντίτιδα μπορεί ο οδοντίατρος να αρχίσει τις υπόλοιπες οδοντιατρικές εργασίες, όπως σφραγίσματα και θήκες.
Ο Περιοδοντολόγος μού είπε ότι χρειάζομαι 4-6 ραντεβού για να ολοκληρώσω τη θεραπεία μου. Θα μπορούσα να τελειώσω και σε 1 ραντεβού;
Η Περιοδοντική θεραπεία είναι μια θεραπεία που απαιτεί λεπτομέρεια και χρόνο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι ένας απλός καθαρισμός. Επιπλέον, η ταλαιπωρία για τον ασθενή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η θεραπεία γινόταν σε μια συνεδρία. Έτσι, λοιπόν, ο αριθμός των ραντεβού καθορίζεται από την έκταση και τη σοβαρότητα της Περιοδοντίτιδας.
Προλαμβάνεται η Περιοδοντίτιδα;
Η Περιοδοντίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με βασικό αιτιολογικό παράγοντα τα μικρόβια. Θεωρητικά, με πολύ καλή στοματική υγιεινή και συχνή επίσκεψη στον Περιοδοντολόγο μπορεί να προληφθεί.
Έχω διαγνωσθεί με περιοδοντίτιδα. Πρέπει να εξετασθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι. Επειδή υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, σε κάποιες μορφές Περιοδοντίτιδας η εξέταση όλων των μελών μια οικογένειας συχνά οδηγεί στην αποκάλυψη και άλλων ατόμων με Περιοδοντίτιδα.
Έχω ουλίτιδα. Χρειάζεται να ανησυχώ μήπως πάθω Περιοδοντίτιδα;
Η Περιοδοντίτιδα αποτελεί το επόμενο στάδιο εξέλιξης της ουλίτιδας. Συνεπώς, κάθε ασθενής με ουλίτιδα διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει Περιοδοντίτιδα. Για το λόγο αυτό, η ουλίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, για να μην εξελιχτεί σε Περιοδοντίτιδα.
Επισκεφθείτε τον Περιοδοντολόγο Νικόλαο Δελένδα,
για εξειδικευμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.